Auberginespies met krielaardappeltjes
1 aubergine , 16 krieltjes in de schil, 100 gram gedroogde tomaatjes op olie,
3 takjes verse basilicum , vers gemalen peper, 16 cherrytomaatjes , 4 spiesen
Snijd de aubergine in de lengte in 6 dunne plakken. Halveer de plakken. Bestrooi ze met zout en laat ze 20 minuten liggen.
Kook ondertussen de krieltjes bijna gaar. Laat ze uitlekken in een vergiet. Pureer de gedroogde tomaatjes, met aanhangend olie, samen met de basilicumblaadjes in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met peper.
Dep de plakken aubergine droog. Bestrijk ze met het tomatenmengsel.
Rol elke plak stevig op. Rijg afwisselend de auberginerolletjes, de krieltjes en de cherrytomaatjes aan de spiezen. Bestrijk de spiezen rondom met olijfolie.
Laat ze in circa 10 minuten rondom bruin roosteren op de hete barbecue.
Gevulde tomaten
4 rijpe (maar stevige) trostomaten , 50 gram pinda's, 100 gram pesto (rood of groen), 50 gram verse parmezaanse kaas
Snijd de tomaten in de breedte doormidden.
Rooster de pinda's in een droge koekenpan goudbruin. Hak ze fijn.
Rasp de parmezaanse kaas.
Stapel achtereenvolgens een theelepel gemalen pinda, een klein theelepeltje pesto en vervolgens een beetje geraspte parmezaanse kaas op de gehalveerde tomaat.
Pak de tomaten een voor een in een stuk aluminiumfolie en leg ze op de barbecue tot de kaas is gesmolten.
Sesamcourgettes voor 4 personen
3 courgettes , sesamolie om te bestrijken
Dressing: 3 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels citroensap, 1 eetlepel verse, fijngehakte rozemarijn , 1/2 theelepel suiker, peper & zout naar smaak
Snijd de courgettes in de lengte doormidden (grote courgettes kun je in meerdere dikke plakken snijden). Bestrijk de plakken met sesamolie.
Leg ze op de het barbecue en rooster ze aan beide kanten in 5-10 minuten mooi bruin. Leg ze in een schaal.
Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Giet de dressing over de courgettes. Serveer warm of koud.
Groentespiesjes tandoori
1 courgette in blokjes, 1 bakje champignons, 1 bakje kerstomaatjes , ½ aubergine in blokjes, 2 eetlepels olijfolie , 1 geraspte ui , 2 eetlepels tandoori-kruiden, 1½ dl yoghurt.
Rijg de groenten aan spiesjes. Vermeng de olijfolie met de ui, de tandoorikruiden en de yoghurt en bestrijk de groentespiesjes ermee. Laat de smaken ongeveer 3 uur intrekken. Laat ze op het rooster in ongeveer 5 minuten gaar worden.
Gegrilde groene asperges
500 g. verse groene asperges, 4 el. olijfolie, 1tl. zout
Breek de houtige uiteinden van de asperges af. Doe dit door voorzichtig te buigen totdat het vanzelf afbreekt. Schil de uiteinde van de asperge met een dunschiller.
Leg de asperges op een bord. Besprenkel met olie totdat alles bedekt is met een dun laagje olie. Bestrooi het met zout (een theelepel zout lijkt veel maar vertrouw er maar op dat het goed is) en draai de asperges om en om zodat ze goed bedekt zijn met olie en zout.
Grill de asperges 5 minuten op een medium hete bbq. Draai elke asperge om de minuut een kwartslag om. Asperges zijn klaar als ze beginnen te bruinen ( dat zijn natuurlijke suikers die door de hitte carameliseren) maar pas op voor verbranding!
Haal ze van het rooster af en serveer direkt met eventueel een klontje roomboter.
Maiskolven op Italiaanse wijze
4 verse maiskolven met blad, 3 tot 4 el olijfolie of gesmolten boter, 1 el. gehakte verse oregano, 1 el. gehakte verse bladpeterselie, vers geraspte parmezaanse kaas, zout en peper
Leg de maiskolven 30 minuten in koud water. Daarna laten uitlekken in een zeef. Meng ondertussen de olie, oregano en peterselie in een kom en zet het even weg.
Trek van iedere maiskolf het blad naar beneden mar laat het onderaan nog vast zitten. Verwijder het hooi. Kwast de mais met het olie-kruidenmengsel. Vouw de bladeren om de maiskolf terug. Maak de bovenkant vast met een touwtje of maisblad (let op: er zijn maiskolfen waarvan de toppen zijn afgesneden, deze kunt u dan het beste inpakken met folie.)
Plaats de kolven in het midden van de bbq. Grill ze 12 tot 14 minuten, draai ze halverwege om. Haal ze van het rooster ne verwijder voorzichtig het blad. Bestrooi de mais met parmezaanse kaas, zout en peper. Eet smakelijk!
Gevulde uien
6 grote uien (ongeveer een 500 gr. p stuk), brood in blokjes gesneden van ca. 4 sneetjes oud brood (2 dagen oud), 200ml kippenbouilion, 200gr. lekkere italiaanse salamiworst
Voorbereiding van de uien: laat de schil zitten en spoel de uien schoon onder stromend water. Snij de onderkant (worteltjes) af om een platte onderzijde te krijgen. Snij de bovenkant af, bewaar deze. Hol het binnenste van de ui uit met een mesje en zorg dat er nog twee of drie lagen van ui blijft zitten. Bewaar het binnenste van ui voor andere doeleinden.
Week de broodblokjes in de kippenbouillion in een grote kom. Wacht net zo lang totdat alle bouillion in het brood is ingetrokken. Voeg de in stukjes/ reepjes gesneden salami toe. Mix dit alles goed door. Vul de uien met gelijke hoeveelheden van dit broodsalami-mengsel. Zet de topjes van de uien weer op de ui als en deksel en zet ze recht op in het midden van een stuk folie. Zorg dat de uien goed ingepakt worden (2 lagen folie is nog beter). Lat aan de bovenzijde een stukje open zodat er stoom kan ontsnappen.
Zet ui-foliepakketjes rechtop in het midden van het rooster; kook ca. 2 uur of totdat het helemaal zacht is geworden. Haal de folie van de uien en verwijder de oneetbare buitenste schil. Bewaar het kookvocht en serveer de uien met dit aromatische uienvocht en geef er brood bij.
Gegrilde artisjokken met knoflookmayonaise
Recept voor de knoflookmayonaise klik hier.
Voor de marinade : 75 ml. olijfolie, 2 el. fijgehakte dragon, sap van twee limoenen, 1/4 tl. zout, 5 middelgrote artisjokken
Marinade: roer de olijfolie, dragon, citroen en zout samen en zet het even weg.
Knip de bovenste puntjes van onderste (grootste) artisjokbladeren en ook de puntige stukjes met een keukenschaar. Schil de stelen. Snij de artisjokken door midden met een klein scherp mesje en verwijder het hooi. Doe de gehalveerde artisjokken direkt in de kom met het olijfoliemengsel en roer het gelijk door, dit om verkleuring tegen te gaan. Laat de artisjokken een uur marineren in deze olijfoliemensgel op kamertemperatuur. Haal ze daarna uit de kom en bewaar de marinade.
Plaats de halve artisjokken in het midden van het rooster. Grill ze totdat ze zacht worden, ca. 20 tot 25 min., ondertussen goed inkwasten met de olijfolie-marinade.
Serveer de gegrilde artisjokken met de overgebleven marinade en de knoflookmayonaise.
Gegrilde tomaten
6 stevige pommodori, 4 el olijfolie, 4 geperste tenen knoflook, 1/2 el gehakte basilicum, 1/2 el gehakte oregano, zout en zwarte peper
Bereiding: Tomaten doormidden snijden, besprenkelen met kruiden-oliemengsel, uurtje laten intrekken.
Zacht grillen met de bolle kant op de grill tot het vruchtvlees net niet vloeibaar is.
Groente spies met pepermarinade
Groente naar keuze zoals: courgette , aubergine , tomaat ,
ui, paprika , mais, champignon.
2 teentjes knoflook gepeld, 2 eetlepels jalapeñopepers
(potje a 225 g), 4 cm gemberwortel geschild en in stukjes,
4 eetlepels olie, 1 el vers gehakte tijm,
1 theelepel gemalen piment, 2 eetlepels honing,
4 eetlepels lichte sojasaus
· keukenmachine
· spiesen
Groenten in grove, gelijkmatige stukken snijden. Knoflook en jalapeñopepers fijnhakken. Gember schillen en raspen. Knoflook, pepers en gember met olie, tijm, piment, honing, sojasaus en citroensap in kleine mengkom of hakmolen van keukenmachine of in vijzel doen. Geheel tot fijne massa pureren. Groenten in schaal omscheppen met pepermarinade en smaken minstens 1 uur laten intrekken. Regelmatig omscheppen.
Groenten afwisselend aan spiesen rijgen. Spiesen afhankelijk van formaat barbecue in 1 of 2 porties in 8-10 min. goudbruin en gaar roosteren, regelmatig keren en bestrijken met overgebleven marinade. Spiesen op schaal leggen en bestrooien met zout en peper.
bron: ah allerhande
Groentespiesjes met yoghurt-kruidensausje
Voor 8 stuks: 2 maiskolven - 2 rode uien - 1 paprika - 1 courgette - 8 kerstomaatjes - 8 champignons - 1 teentje knoflook - 3 dl Bulgaarse yoghurt - 2 eetl olijfolie - cayennepeper - 2 eetl fijngesneden tuinkruiden (bijvoorbeeld: peterselie , bieslook , dragon ) - zout, peper – 8 satéprikkers
Kook de maiskolven in ruim kokend water in 7 minuten gaar. Laat ze uitlekken en snijd ze in schijfjes van circa 3 cm . Snijd de paprika en de uien in stukken en de courgette in plakken van 1 cm . Steek de maiskolven en de overige groenten aan spiesjes. Bestrijk ze met olie en bestrooi ze met cayennepeper. Grill ze onder regelmatig omkeren op de barbecue
Bereidingswijze yoghurtsaus: Roer een sausje van de yoghurt, knoflook, wat zout, peper en de tuinkruiden.
Serveer de spiesjes met de yoghurtsaus.
Groentespiesjes met ciabatta en pesto
Voor 12 stuks: 1 grote rode paprika , 2 rode uien , 1 ciabatta, 2 el groene pesto uit een potje, 2 el olijfolie , 12 sateprikkers.
De zaadlijsten van de paprika verwijderen en de paprika in grove stukken snijden. De uien snij je in vieren. De stukken ui haal je uit elkaar. De ciabatta in blokjes snijden. In een kommetje de pesto en olie door elkaar kloppen.
Afwisselend de paprika, uien en brood aan de prikkers rijgen en goed dik besmeren met de pesto-olie. Op een hete barbecue in ongeveer 5 minuten rondom roosteren.
Serveren met een knoflooksaus.
Groentespiesjes met courgette en tomaat
Voor 4 stuks: 3 courgettes - 12 kleine tomaten - 2 eetl. fijngesneden oregano (of 1 eetl. gedroogde oreagno) - 1/2 dl. olijfolie , satestokjes of rijgpennen
Bereidingswijze: Was de courgettes, verwijder de stelen en snijd ze in schijven. Rijg de courgettes en tomaten om en om aan satestokjes of aan pennen. Meng in een diep bord de olijfolie en oregano en bestrijk hiermee de courgettes en tomaten. Rooster ze op de barbecue. Bestrijk ze daarbij regelmatig met de kruidenolie.
Courgette gevuld met noten en kaas
2 courgettes , 100 gr gezouten gemengde noten (grofgehakt), 3 eidooiers, 125 cl slagroom, peper, 150 g geraspte oud belegen kaas, 4 vellen met zonnebloemolie ingevette aluminiumfolie.
Courgette's halveren en een beetje uithollen dan in kokend water ongeveer 3 minuten koken, uitlekken. Slagroom door eidooiers roeren. Noten en kaas erdoor mengen,kruiden met lekker veel peper. Ieder courgettehelft op een stuk folie leggen met de schil naar beneden. Kaas-notenmengsel over courgettes verdelen. Folie dicht vouwen en 15 minuten gesloten op de barbecue grillen en daarna nog 5 minuten open op de barbecue grillen.
Groentenpakketje
Snij alles in niet te grote stukken. Peper en zout er over strooien.Scheur de zilverfolie in niet te grote stukken en leg de hoeveelheid groenten erin. Sprenkel er wat witte wijn over en leg de rozemarijn er op
en vouw de pakketjes dicht.
Dit alles op de grill gaar maaken in ongeveer 10 minuten. De pakketjes gaan bol staan en de groente wordt als het ware gestoomd. Na het openen van de pakketjes kunt u een klontje boter toevoegen of bijvoorbeeld een mager yoghurt sausje.
Vegetarische sjaslik
Banaan, champignons, groene- met paprika gevulde olijven, knoselderij, cherrytomaatjes, rode of groene paprika, kleine jonge lenteuitjes (bosuitjes)
Snijd de banaan in dikke plakken. Neem liefst kleine champignons of halveer ze anders eerst. Snijd een stuk knolselderij in zeer dunne schijfjes en vierendeel deze. Laat de tomaatjes heel. Halveer de paprika' s overdwars in brede repen. Rijg afwisselend banaan, champignons, gevulde olijven, knolselderij, tomaatjes, paprika en uitjes aan metalen barbecue spiesen houten prikkers kan natuurlijk ook) en let daarbij vooal op een fraaie kleurencombinatie. Leg de spiesjes op de barbecue, vooral niet te dicht bij de vuurgloed. En laat de spiesen ca 8-10 minuten roosteren, regelmatig keren.
De champignons kunt u desgewenst een uurtje laten marineren in een mengsel van olijfolie, citroensap, peper, majoraan en mosterd.